THE RIVER CURLS AROUND THE TOWN – CRASHES AND CRUSHES

Artiest info
Website
facebook
Label: 3300 RPM Records

Photos by Eddy Verloes

 

‘Slowly You’re Fading Away. Until You Become A Memory’

De twee muzikanten die verantwoordelijk zijn voor de groepsnaamkeuze ‘The River Curls Around The Town’ komen uit de Vlaams-Brabantse stad Tienen. Hun paspoortnamen zijn Bart Bekker en Jan Vanwinckel en u kent ze misschien wel als leden van de rockgroepen ‘YEARN’d’ en ‘Gudinöv’. De naam van hun studioproject werd ontleend aan een songtitel op het album “Cold House” van de alternatieve popgroep ‘HOOD’.

U heeft hier drie jaar geleden met dit popduo kunnen kennismaken dankzij onze recensie van hun toenmalige album “Nightshadows”, de opvolger van hun debuutalbum “More Than A Break” uit 2008. Zij stuurden ons recent hun nieuwste en volgens hen ook voorlopig laatste album onder de naam ‘The River Curls Around The Town’, het gezamenlijke project van beide muzikanten.

De titel van dit 17 tracks durende werkstuk is “Crashes And Crushes” waarmee de heren voor een volwaardig cd zorgen die de volle 76 minuten in beslag nemen die men kan opnemen op zo’n zilveren cd-schijfje. Hun sound is een mix van vakkundig geprogrammeerde elektronica-muziek en lo-fi luisterpop zoals u kunt horen in de audiovideo van het nummer “Battlefield” bij deze recensie of op de tweede video waarin ze hun knappe eigengemaakte coverversie brengen van de ‘Eurythmics’-klassieker “Here Comes The Rain Again” die hier gezongen wordt door de Tiense zangeres Anne Mehaignoul.

De teksten van drie nummers op dit album werden geschreven door de ook al in Tienen woonachtige Engelse muzikant en songschrijver Mick Shorter die ‘spoken word’-teksten aflevert op “From Warrier To Worrier”, “Deep Deep Sleep” en de afsluitende song “Totally Different”. Hij schreef ook de tekst voor het nummer “The Fox Is In The Garden”. De algemene teneur van deze plaat is laid back gezongen en gespeelde muziek die haast filmisch klinkt en eigenlijk zeer herkenbaar blijkt te zijn voor hetgene Bart Bekker en Jan Vanwinckel met dit muzikale project beogen te brengen.

De albumtitel “Crashes And Crushes” beschrijft perfect wat dit duo in hun songs wil bieden: er zijn negen songs over allerlei mistoestanden in het leven en over de falingen van de geest, het lichaam en de hele samenleving die als ‘crashes’ worden omschreven. Onze favoriete crashtests zijn de nummers “Close Call”, “Battlefield” en “From A Distance”. Anderzijds komt ook de liefde, de verliefdheid en de relatievormen tussen mensen aan bod in de vorm van acht liedjes die als ‘crushes’ gelabeld worden. Ook hier kunnen we enkele favoriete ‘crushes’ selecteren met de als iets van ‘Pink Floyd’ klinkende song “Escape” en de nummers “Time Flies”, “Here Comes The Rain Again” en “Talk To Me”.

Op de gecreëerde lo-fi popmuziek die gelijkenissen vertoont met het werk van bands als ‘Low’, ‘At The Close Of Every Day’ of ‘Massive Attack’ krijgen de diverse songs elk hun eigen basis en sound toegewezen. Dit is een plaat die volgens ons uitermate geschikt is voor muziekliefhebbers die graag ergens in alle sereniteit van dergelijke sfeervolle en rustgevende liedjes willen genieten.

(valsam)